Databas

Avgränsning. En databas av det här slaget måste ha en klar och tydlig avgränsning. De som hjälps åt att bygga upp databasen måste ha klart för sig vilka uppgifter som ska föras in och de som använder den måste få veta om vad de kan hoppas på att hitta när de letar.

    Databaserna omfattar båtsmännen själva, föräldrar, hustrur, svärföräldrar och barn. I förekommande fall är de sammanlänkade till kedjor av varierande längd. Styvbarn och deras fäder är också medtagna. Det är således båtsmännen och deras familjer som är med. Inte hela släkten. För det finns ju inga båtsmanssläkter, däremot finns det otroligt många båtsmän som är släkt.

Personer. Alla personer som ingår i databaserna har händelserna födelse och död inlagda. Båtsmännen har dessutom händelserna antagning och avsked definierade, uppgifter om kompani och rusthåll inlagda och ett fält reserverat för militära noteringar. Utöver detta tillkommer givetvis noteringar om dop, giftermål, bosättning, begravning, bouppteckning m.m..

    Vi har ambitionen att alla uppgifter i databaserna ska vara försedda med tydliga källhänvisningar. Även om födelseuppgifter saknas bör det finnas en källhänvisning. I sådana fall får den angivna källan utgöra utgångspunkt för vidare forskning. Av oss eller andra.

Platser. I arbetet med våra databaser har vi strävat efter att vara såväl strukturerade som konsekventa redan från början. Det är lätt att "måla in sig i ett hörn". Platser anges i fallande ordning, från det "stora till det lilla". Det är självklart när det gäller kompanier och rusthåll. Lika självklart är det för oss när det gäller geografiska platser. Vad som är rätt eller fel går väl inte att säga, men vi vill ha platserna i den ordning de är kända. Inte blanda provinser, socknar och byar om vart annat. Det finns till exempel inte mindre än fem byar som heter Ryd enbart i Blekinge.

    När det gäller provinser har vi valt landskap för att kunna täcka tiden från tidigt 1600-tal fram till våra dagar. Vi måste också ta hänsyn till att Finland var en del av Sverige under en stor del av den tiden. Många av våra båtsmän var enligt rullorna födda i Skåne, Småland och på Öland. En del angavs vara födda i Södra Möre, några få i Calmare, Cronoberg och Christianstad. Att placera in flertalet i något län är således inte görbart. Samma sak när det gäller de norrländska och finska båtsmän som förflyttades till Blekinge i slutet av 1600-talet.

    Prefixet (landskoden) är med för att visa vilket land provinsen ingick i vid den aktuella tidpunkten. I en del fall är det bara landet vi känner till.

se Sverige
fi Finland
dk Danmark
no Norge
cn Kanada
us USA

    Staterna i USA skrivs ut i klartext. Vid emigration till Amerika är oftast inte landet nämnt. Vi skriver som det står i kyrkböckerna.

-> Amerika
-> Norra Amerika
-> USA
-> Kanada
-> Danmark
-> Tyskland
-> Schleswig-Holstein
  o.s.v.

    Vi försöker undvika förkortningar i så stor utsträckning som möjligt. De förkortningar vi använder är:

Byar:
St Stora
L Lilla
N Norra
S Södra
Ö Östra
Öv Övre
Y Yttre

Församlingar:
fs församling
sfs stadsförsamling
lfs landsförsamling
dkf domkyrkoförsamling
amt amiralitetsförsamling
---  
sn socken

    För rusthåll används begreppet socken utan angivande av landskap. I övrigt är det församling som gäller.

    För församlingsnamn som sådana används inga förkortningar. Finns det flera församlingar i landskapet med samma namn anges länstillhörigheten, exempelvis se, Småland, Ljungby fs (Kalm) och se, Småland, Ljungby fs (Kron). I de få fall vi känner till länet men inte socknen i exempelvis Småland skriver vi så här: se, Småland, Kronobergs län, se, Småland, Kalmar län eller se, Småland, Jönköpings län. Länsbokstäver förekommer inte i sammanställningen. En ortsangivelse måste var begriplig för alla. Unga som gamla, såväl de som känner till svenska förhållanden som de som inte gör det. Hur många sydsvenskar vet vad XYZ står för? Och vice versa?

Datum. Anges i formatet åååå-mm-dd. Det vill säga det format som har använts i officiella sammanhang sedan 1950-talet. Och som börjar användas alltmer nu sextio år senare. Ett format som är entydigt och går att förstå oavsett språk och nationalitet. När det gäller avskrifter av källmaterial skrivs datum om möjligt exakt som det står i källan. Klockslag finns i några få källor. I förekommande fall skrivs de av på samma sätt.

Adam Johansson ENGMAN Gustaf Månsson PIHLSTRÖM Karl Fredrik Jonsson HAGELUND
   

Militära källor

    De källor vi använder finns i förvar på Krigsarkivet i Stockholm.

    Den allra första källan vi hittat för Blekinge är generalmantalsrullan för 1685, där man finner de allra första båtsmännen som kom från den norrländska kusten och från Finland som då var svenskt. Dessa hade varit båtsmän på sin hemort och hade båtsmansnamn som ofta påminde om deras hemort. Många av de finska båtsmännen hade finskklingande båtsmansnamn som levde kvar en god bit in på 1700-talet hos deras efterträdare på rusthållen. Här står även om rusthållaren hunnit bygga upp båtsmanstorp eller ej. På de flesta står noterat: "Saknas stufwa."

    Därefter finns det generalmönsterrullor för år 1724, 1735 och 1740.

    Vidare har vi använt oss av generalmantalsrullor. Vi får ibland frågor om skillnaden mellan generalmönsterrullor och dessa. Man kan säga att generalmönsterrullan är en ögonblicksbild som beskriver tillståndet i kompaniet just vid mönstringen. Generalmantalsrullorna däremot omspänner längre tidsperioder och man har där fört in händelser och förändringar på rusthållet under den perioden.

    Generalmantalsrullan för tiden 1751-1780 består av ett antal olika rullor som sammanförts kronologiskt. Det är flera generalmantalsrullor för denna perioden som lagts samman. De mindre rullorna inom de olika perioderna är bl.a. årliga avräknings- eller avlöningsrullor, 6-öresrullan (det de betalade till pensionskassan), avgångs- och rekryteringsrullor. För vissa år är även kopior på antagningsblanketterna sparade.

    Generalmantalsrullan för 3e kompaniet är emellanåt lite utförligare än de andra vad gäller båtsmannens utrustning. Man kan här se att utrustningen som nämns, ryan (ett slags täcke), hängamattan och skanslöparen (en kraftig rock) blev utslitna ganska fort, på ett par tre år och behövde förnyas. Man skrev t.ex. att "hängamattan var under arbete". Man kan här också läsa om en del båtsmän som hade problem med sina rusthållare och inte fick ut de penningar eller tunnor säd eller hö man var berättigad till.

    Sammanlagt utgör de tre kompaniernas generalmantalsrullor lite mer än en hyllmeters bredd eller tjocklek.

    Generalmantalsrullan för tiden 1781-1795 är dock inte så omfattande. Den består av en generalmantalsrulla och sedan rekryteringslistor för varje år under perioden, med sidhänvisningar till nästa anställda båtsman på rusthållet.

    Från år 1784 finns en bok med torpsyneprotokoll bevarad som är ganska intressant. Där får man veta i vilket skick torpen är och vilka förbättringar som erfordras på dem.

    1803 års generalmantalsrulla är den sista i ordningen och omspänner ca 12-15 år.

    Efter denna finns det generalmönsterrullor sammanställda vart 5 år fram till 1912.

    Förutom dessa källor finns även ett stort antal skeppsmönsterrullor för olika fartyg och resor.

    De roligaste källorna är emellertid ett antal personliga rullor för de sista båtsmännen , där ca 60-70% finns bevarade på krigsarkivet. I dessa kan man läsa hur båtsmannen såg ut, ögonfärg, hårfärg, skäggväxt och kroppskonstitution beskrevs. Båtsmannens tjänstgöringar är nedtecknade, både till lands och till sjöss.

    I en del fall finns bilagor sparade, det kan vara läkarintyg, prästbevis om ålder, anställningskontrakt och ibland även avskrifter av torpsyneprotokoll.

    Sista sidan i dessa böcker behandlar eventuella bestraffningar. Man kunde straffas för olydnad mot befäl, fylleri, olovligt vistande utanför kasernen, osnygghet m.m.

    Det finns även särskilda bestraffningsrullor bevarade för de sista decennierna av båtsmansroteringen.

    Förutom dessa källor finns ett otal icke avfotograferade källor som vi hoppas att vi efterhand kommer att kunna komplettera med.

    De rullor vi har använt oss av redovisas i respektive båtsmans personakt.

   

Frågor och svar

    Att länka ihop familjer på 1800-talet är ganska enkelt. På 1700-talet är det näst intill omöjligt utan ingående forskning. Där tar vi tacksamt emot uppgifter. Om du tycker att du har något att bidraga med eller har något att fråga om så skriv till batsman@klaura.se Har du frågor eller något annat du vill diskutera så kan du också göra det i vårt forum Osthyveln. Då kan flera vara med att både hjälpa till och få ta del av det vi kommer fram till. Vi medverkar också i Arkivguidens forum.

    Samma sak om du hittar några felaktigheter. Alla databaser innehåller fel, inte minst relationsdatabaser. Våra databaser är inga undantag. Snarare tvärtom eftersom det rör sig om svårtolkade dokument från slutet av 1600-talet fram till mer lättlästa böcker från början av 1900-talet. Det finns också en hel del motsägelsefulla uppgifter i källorna. Inte minst mellan militära handlingar och kyrkböcker. Det är inte alltid man kan avgöra vad som är rätt eller fel. Man får nöja sig med att försöka bedöma vad som verkar vara rimligast.

    Rättelser läggs ut på nätet så fort felaktigheterna har uppdagats och korrigerats, kompletteringar får som regel vänta tills hela databasen uppdateras.

 

Upphovsrätt och vidareanvändning

      Du får gärna använda våra uppgifter, det är ju därför vi har lagt ut dem på nätet. Men det är några saker du bör tänka på. När det gäller enstaka uppgifter måste källhänvisningen vara med. Och tala gärna om varifrån uppgiften är hämtad.

    Källhänvisningen fyller två viktiga funktioner. Dels ska man utifrån den kunna gå till ursprungskällan, dels har man möjlighet att bedöma uppgiftens tillförlitlighet. Uppgifter som saknar en riktig källhänvisning bör man handskas försiktigt med. En okontrollerad andrahandsuppgift blir lätt till sanning när den fått vandra runt ett tag.

    Du kan alltid hänvisa till oss. Men vi kan inte hänvisa till oss själva, vi måste försöka hålla oss till förstahandsinformation. Verkar det krångligt? Läs mera i Kvalitetsutredningen [pdf]

    Du får gärna använda våra personakter i olika sammanhang. Under förutsättning att hela akten tas med. Inklusive källhänvisningar och sidfot med datum, namn, nätadress och epostadress.

    Uppgifter i en databas av det här slaget kommer från allmänna handlingar och är inte skyddade av någon upphovsrätt. Men vi vill gärna ha ett erkännande för allt arbete som vi har haft att med att leta rätt på dem. Och sammanställa dem.

Föregående sida - Previous page Sidans början - Page top


Du kan länka till oss på flera olika sätt:

Till Blekinge båtsmän: http://diginpast.se/bmregister/
Till Södra Möre båtsmän: http://diginpast.se/batreg/
Direkt till en sockensida. Exempel: http://diginpast.se/bmregister/tving/ [adressen framgår av webbläsarens adressfält]

Båtsmän i Blekinge Båtsmän i Södra Möre
http://diginpast.se/bmregister     http://diginpast.se/batreg

§ § § § §  OBS  § § § § §

    Artiklarna får inte användas utan respektive upphovsmans tillåtelse. Att vi har fått lov att använda texter och bilder innebär inte att vi kan tillåta eller förbjuda någon annan att använda materialet. Kontakta författare/illustratör om det är något du vill publicera.


Blekinge och Södra Möre Båtsmän ingår i den oberoende forskarportalen SJUTTONS PORT.



2012-07-31    Blekinge och Södra Möre båtsmän  - http://diginpast.se/bmregister   batsman@klaura.se

Föregående sida - Previous page index page Läs innan du kopierar!