Välkommen till Kallinge Folkets Hus
Historik
 
 


 


    HISTORIK

        Kallinge Folkets husförening bildades 1906 av samhällets arbetare att ha som mötes- och nöjeslokal. I augusti1908 stod byggnaden färdig och omfattade från början den del som nu är dansgolv och scen. Under byggnaden fanns även en liten ungdomslokal. Under 50-talet byggde man till en vinkelbyggnad för kök och studierum i två våningar. Under 60-talet hade man i huset även en skolklass. 1978 gjordes ännu en tillbyggnad. Då tillkom serveringsdelen och ett nytt kök samt utökade lokaler i källarplanet.

        Lokalen är under åren använts av fackliga och politiska organisationer, men även till bröllop och födelsedagar. PRO har under en följd av år haft mycket aktivitet i huset med möten, danser och gymnastik. Under 80-talet anordnades de mycket populära söndagsdanserna, men i takt med stigande orkesterpriser blev Folkets Hus i Kallinge för litet.

        År 1917 startade "Gunnar i Lådan" en julgransplundring för bygdens barn som fortfarande firas varje Trettonde dag Jul. Folkets hus har också sedan 20-talet varit samhällets vallokal.


 

Kallinge Folkets Hus - 2009-08-28