SPRINGERFÖRENINGENS HÖSTTRÄFF I STOCKHOLM 2008-09-27

Lördagen den 27 september 2008 möttes vi, ett femtontal medlemmar ur vår släktförening, utanför Klara kyrka för en sedan länge planerad Stockholmsträff. Inne i kyrkan berättade så Anders P. och Christian A. om kyrkan, Klarakvarteren och dess anknytning till vår släkt. Vi såg en minnestavla över familjen Springers gravvalv i kyrkan. Där vilar den förste i släkten som blev bosatt i Sverige. Christopher Springer d.ä., dennes son Lorenz deras hustrur m.fl.

Efter kyrkobesöket stannade vi upp vid den närbelägna Ferlin-statyn för gruppfotografering innan vi vandrade Drottninggatan söderut mot Gamla Stan. Kanske samma väg som den kontroversielle politikern Christopher Springer d.y. en gång brukade gå mot riksdagen.Förbi riksdagshus och slott, via V. Långgatan och Tyska Brinken letade vi oss så fram till Tyska kyrkan med sitt höga torn och vackra interiör. Även här kan den intresserade finna ting med anknytning till vår släkt.

Skålen nedan är smidd av Arvid Falck, guldsmed i Stockholm
på 1600-talet och vår förfader på Anna Charlotta Wineckers sida.
Skålen tas på grund av sin skörhet endast fram vid dophögtider.

Så vidare mot Nobelmuseet. Enligt Anders och Christian lär ju våra förfäder på något sätt (?) vara släkt med familjen Nobel- jag tror inte riktigt på dem – jag har inte sett minsta lilla slant av alla nobelmiljonerna ta vägen ner i min nötta plånbok. Vi tog i alla fall en stunds fikapaus i de fina lokalerna innan vår vandring fortsatte mot Stortorget och Storkyrkan.

Också här inne fanns ting som anknöt till släkten. Bl.a. skymtade namnet Grundel bland prominenta personer på en pelare (en tidig anfader till Carl Julius Springers hustru Anna Charlotta Winecker var en Grundel).

Efter gruppfoto framför Storkyrkan gick var och en till sitt för en stunds vila och avbrott i trottoartrampet mellan gamla kyrkominnen.

Visst - jag tror vi missade ett släktminne! GYLLENE FREDEN! Där var ju Anton Springer krögare och vinskänk någon gång på 1700-talet. (Vi får väl ta ett besök där nästa stockholmsträff!)

I skymningen samlades vi åter, nu på V. Långgatan vid ingången till Von der Linderska valven. Också här var vi på gammal släktmark! Lorentz Springers hustrus anfader Von der Linde uppförde på 1600-talet den byggnad där vi nu ämnade äta gemensam middag.

Det blev några gemytliga men ljudliga och bullriga timmar runt långbordet i den gamla byggnaden. Så tog vi farväl och skildes utanför valven efter en tröttsam men intressant dag. En del av oss begav sig direkt till sängplatsen för att vila ben och öron(!) men andra gjorde av med kvarvarande överskottsenergi på Stampens dansgolv! Ja det hela var en mycket trevlig träff. Vi kom till platser och vandrade runt i kvarter som har många minnen om vår släkt.

Tack Anders, tack Christian och tack Ann-Helene för er planering och ert förarbete och för att vi fick träffas i kvarter där den svenska grenen av Springersläkten har sina rötter!

08/BC

Tillbaka till Springer-sidan